Főoldal » Hirdetőtábla » Móra

2014. szeptember 30-a, A Magyar Népmese Napja
Információ | 2014-09-30, 10:33 AM

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki.

Benedek Elek Kisbaconon született 1859. szeptember 30-án. Neves újságíró író volt, de leginkább mint nagy mesemondót ismerjük. Sokat foglalkozott az ifjúsági irodalommal, a népköltészettel és a népnyelvvel, valamint a közoktatás kérdéseivel. Volt országgyűlési képviselő, szerkesztett újságot és könyveket. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője volt.

Mi, a Móra Ferenc Tagiskolában ezen a jeles napon játékos meseutazásra hívjuk az alsó tagozatos gyermekeinket. A három állomásból álló programsorozat részeként néhány magyar népmese megismerésén túl a tanulók „Sárkányvadászaton” is megmutathatják rátermettségüket, valamint a tudásukról egy óriás interaktív társasjátékon adhatnak számot.

A nap alkalmából „Meserajz”-pályázatot hirdettünk meg alsó és felső tagozatos tanítványaink részére. A zsűri által legreprezentatívebbnek mutatkozó rajzok kiállításra kerülnek majd iskolánkban.

Molnár Ildikó

Hozzáadta:: Gábor |
Megtekintések száma: 156 | Érvényessége: 2014-10-30 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
<