Főoldal » Határtalanul

Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola az Emberi erőforrások Minisztériumához, hogy a Határtalanul program keretében hetedik osztályosok erdélyi kirándulását támogassa. Az EMMI 2 212 000 Ft-tal támogatta iskolánk 4 napos erdélyi kirándulásának lebonyolítását.

A pályázatnak köszönhetően 44 fő 7. osztályos tanuló és 4 pedagógus vehet részt a kiránduláson 2018. május 27. és május 30. között. A négy nap alatt eljutunk Szatmárnémetibe, Zilahra, Koltóra, Nagykárolyra, Nagybányára, Erdődre, Szilágybagosra, Bánffyhunyadra, Kolozsvárra és Kalotaszegre.

Megismerjük azokat a helyszíneket, amelyek összeforrtak Petőfi Sándor, Arany János, Kölcsey Ferenc és Ady Endre nevével.

Történelmi, irodalmi, kultúrtörténeti és természetföldrajzi ismereteink elmélyítésén túl lehetőségünk lesz megismerni az ott élő magyarság életét. Bepillantást nyerhetünk egy helyi általános mindennapjaiba.

Román Péterné szervező tanár

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 842 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2017-11-09

Ma reggel szomorúan búcsúztunk a szállásunktól, ahol az elmúlt néhány napot töltöttük. Deregnyőben a református egyház épületébe voltunk elszállásolva.

Első megállónkhoz utaztunk, Nagyráskára mentünk, ahol egy nagy tanyán találkoztunk a régi magyar állatfajtákkal. Megnéztük a manapság ritka bivalyt is, akiket nem lehetett lefényképezni, mert a féltek a fényképező géptől, mi pedig attól, hogy a vaku fényére felbőszülnek. Nyuszikákat, kis kecskéket, lovakat, kis pónit, kis csacsit is simogattunk. Megnéztük közben a pulykát, a libát, a kacsát, a fácánt és a malacot illetve beszélgettünk a pulykákkal. Utána elmentünk a gazdaság területén található múzeumba, ahol régi használati tárgyakat néztünk meg, amik közül többet ma is használnak a lovaknál. Ezután mindenki nagy örömére lovagoltunk. Senki sem esett le nagy örömünkre. Viki nénit is feltoltuk a lóra J (azért ez nem teljesen így történt).

Ezután Bodrogszerdahelyre utazunk, ahol a Vécsey kastélyt látogattuk meg. Itt Kossuth Lajosról hallgattunk meg különböző történeteket, majd emlékszalagot kötöttünk a Kossuth emléktáblánál és fotókat is készítettünk.

Elmentünk körutazásunk utolsó helyszínére Borsiba, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk is született. Hallottunk életéről. Vezetőnk Pis ... Tovább »

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 591 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2017-04-27

Nehézkes felkelés és a reggeli után buszra szálltunk és újra útnak indultunk.

Először Királyhelmecen álltunk meg, itt megnézhettük a Csonkavárat, ami arról kapta a nevét, hogy félkész állapotban maradt, mert nem tudták befejezni az építését. Miután lementünk a várból, megnéztük Lórántffy Zsuzsanna szobrát, amit az első és második világháború áldozatainak emlékére állítottak, azért mert adományozott a városnak. Továbbsétáltunk a főtérre, ahova magyar emlékeket állítottak, annak ellenére, hogy ez rossz következményekkel is járhatott volna.

Második megállónk egy magyar nyelvű iskola volt, melynek diákjaival együtt átsétáltunk a közeli református templomba. Ott adtuk, adták elő a műsorokat, amellyel mindenki készült. Ezután eltöltöttünk pár érdekes tanórát a gyerekekkel és megtekinthettük, hogy ők hogyan tanulnak.

Következő állomásunk az Árpád-kori földvár maradványai volt. Erről megtudhattuk azt, hogy az avarok vették át a várat a hunok után és, hogy külön volt a szolgabejárat és bejárat az uraknak., illetve a Laborc folyó történetét is megismerhettük.

Kis idő elteltével elmentünk egy házba, ami az akkori korból maradt meg :) és aszerint volt berendezve.

Még két úticélunk ma ... Tovább »

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 623 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2017-04-25

Reggeli után elindultunk a busszal és elérkeztünk az első úticélunkhoz a Leleszi kolostorhoz.

Ebben az épületben láthattuk azt, amit sok ember nem láthat, a freskókat az akkori időkből. Második megállónk a Királyok Hídja volt. Itt az idegenvezetőnk beszélt a híd történetéről. Harmadjára Szirénfalvára érkeztünk a falu az ott elfolyó folyóról kapta a nevét. Bementünk egy tájházba, ahol megismerhettük az emberek életét a II. világháborúban. Volt szerencsénk találkozni egy bácsival, aki átélte ezt és mesélt is róla nekünk.

Ezután elsétáltunk az ukrajnai határhoz, aminek szintén megismerhettük történetét többek között azt is, hogy régen Szovjetunió határa is volt.

Következő megállónk Dobóruszka volt. Itt bementünk egy templomba, ahol Péter bácsi mesélt nekünk a Dobó család életéről. A templomról pedig azt tudtuk meg, hogy kezdetben csak egy nyolcszögletű kápolna volt, amit 1796-ban újraépítettek, ekkor kapta végleges formáját. Érdekessége a falon lévő eltüntethetetlen repedés, ami régebben a déli kijárat volt. 1912-ben Fört Ernő hozzáépített a templomhoz, de a világháború miatt leállt ez a folyamat, viszont később befejezték.

Legutoljára az "interaktív múzeumba" látogattunk el. Ezután a hosszú és f ... Tovább »

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 692 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2017-04-24

Utazás Szlovákiában

Utazásunk Sajószentpéterről indult. A buszon ülve hamar eltelt az idő és már Szlovákiában voltunk.

Első megállónk Kassában volt, ahol a régi városfal kapuját tekinthettük meg. Egy rövid történet után a címerről esett pár szó. Később csapatmunkát kaptunk, melyben magunkra utalva kellett tájékozódni és öt különböző épületet kellett meglelni. Ezek után egy csodálatos templomot nézhettünk meg, a Szent Erzsébet Főszékes Egyházat. Majd a Miklós börtönről hallhattunk pár szót. Azután egy Rákócziról szóló múzeumben kaptunk idegenvezetést. Visszatértünk a buszhoz és egy röpke óra múlva Tőketerebesre értünk. Az Andrássy kastély francia kertjében és Angol parkjában gyönyörködhettünk. Végül a szállászra érkeztünk és rövid szabadfoglalkozás múlva megvacsoráztunk.

Kaptunk egy kis szabadfoglalkozást, de már a napot foglaljuk össze és minden csoport remél egy jó helyezést.

Behunszky Eszter
Deregnyő, 2017. április 23.

 

 

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 610 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2017-04-23

Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Sajószentpéteri Kossuth Lajos

Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy a

Határtalanul program keretében hetedikosztályosok  szlovákiai kirándulását

támogassa. A HAT-16-01-0062 pályázati számmal az EMMI 1.237.000 Ft-tal

támogatta iskolánk 4 napos szlovákiai kirándulásának lebonyolítását.

A pályázatnak köszönhetően 40 tanulónk és 5 pedagógus vehet részt

a kiránduláson 2017. április 23. és április 26. között.

A négy nap alatt eljutunk Kassára, Borsiba, Királyhelmecre, Leleszre,

Tőketerebesre, Dobóruszkára.

... Tovább »

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 576 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2017-04-02

Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy a Határtalanul program keretében hetedik

osztályosok szlovákiai kirándulását támogassa.

A HAT-16-01-0366 pályázati számmal az EMMI 1.535.000 Ft-tal támogatta iskolánk 4 napos szlovákiai kirándulásának lebonyolítását.

A pályázatnak köszönhetően 44 tanulónk és 5 pedagógus vett részt a kiránduláson 2016. október 09. és október 12. között.

A négy nap alatt eljutottunk Kassára, Lőcsére, Kézsmárkra, Szepesváraljára, Iglóra, Rimaszombatra, Rozsnyóra, Betlérre.

Megismertük azokat a helyszíneket, amelyek összeforrtak II. Rákóczi Ferenc, Thökölyi Imre a Szapolyaiak, a Thurzók és az Andrássyak nevével.

Történelmi, irodalmi és kultúrtörténeti ismereteink elmélyítésén túl lehetőségünk volt megt ... Tovább »

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 598 | Hozzáadta:: Vica | Dátum: 2016-11-09

Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy a Határtalanul program keretében hetedik osztályosaink szlovákiai kirándulását támogassa.

A Határtalanul! program célja: a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szerezhetnek a külhoni magyarságról, életéről.

Az EMMI a győztes HAT-16-01-0366 pályázati számmal iskolánk 4 napos szlovákiai kirándulásának lebonyolítását támogatta 1.535.000 Ft-tal.

A pályázatnak köszönhetően 44 tanulónk és 5 pedagógus vehet részt a kiránduláson 2016. október 09. és október 12. között.

A négy nap alatt eljutunk Kassára, Borsiba, Nagykaposra, Dobóruszkára

Megismerjük azokat a helyszíneket, amelyek összeforrtak II. Rákóczi Ferenc, Dobó István és Andrássy Gyula nevével, és nem utolsó sorban gyönyörködhettünk a csodálatos Felvidéki panorámában.

A gyerekek a 4 nap során olyan ismeretekre is szert tesznek, amit a későbbi tanulmányaik során is jól hasznosíthatnak. Az Felvidéken töltött napok alatt lehetőségünk van megismerkedni ottani magyar gyerekekkel.

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 696 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2016-10-07

„Mert ne feledd magyarnak lenni büszke gyönyörűség”

Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy a Határtalanul program keretében hetedik osztályosaink erdélyi kirándulását támogassa. A Határtalanul! program, célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról. Az EMMI a győztes HAT-14-01-0336 pályázati számmal iskolánk 4 napos erdélyi kirándulás lebonyolítását támogatja 1.231.270 Ft-tal. A pályázatnak köszönhetően 44 tanulónk és 5 pedagógus vehet részt a kiránduláson 2015. április 1. és április 4. között. A négy nap alatt eljutunk Nagyváradra, Nagyszalontára, Csucsára, Kolozsvárra, Tordára, a Király hágóra, a tordai sóbányába, Gyulafehérvárra és Aradra. Megismerjük azokat a helyszíneket, amelyek összeforrtak Szent László, Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, Bethlen Gábor és az aradi vértanúk nevével. De megismerjük Aran ... Tovább »

Kategória: Határtalanul | Megtekintések száma: 703 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-03-20

<