Főoldal » Hirdetőtábla (51)

Hunyadi [14]Móra [26]Kossuth [11]

Decemberi programok a Hunyadiban

- Mikulás rajzpályázat kiállítás 2017. december 4-től

- Adventi koszorú kiállítás 2017. december 01-től

- Mikulás műsor alsósoknak 2017. december 6.

- Mikulás disco  2017. december 8.

- Karácsonyi vásár  2017. december 18-19.

- Karácsonyi ünnepség 2017. december 22.

 

Hunyadi | Megtekintések száma: 346 | Dátum: 2017-12-06 | Hozzászólások (0)

A HUNYADI M: TAGISKOLA OKTÓBERI ESEMÉNYEI

- 2017. október 03.   RENDHAGYÓ IRODALOM ÓRA ( ARANY ÉS LÉVAY)

- 2017. október 05.  A DIRI-DONGÓ EGYÜTTES MŰSORA A KÖNYVTÁRBAN

- 2017. október 6.    MEGEMLÉKEZÉS AZ ARADI VÉRTANÚKRÓL

                                SPORT NAP

- 2017. október 12. ŐSZI PEDAGÓGIAI NAPOK- BEMUTATÓ ÓRA A 4. OSZTÁLYBAN

- 2017. október 13. MEGYEI BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY

                               ARANY BUSZ ( Arany János Emlékév program)

- 2017. október 17. FOGÁSZATI SZŰRÉS

- 2017. október 20. TÉMANAP - OKTÓBER 23. PROJEKT- INTERAKTÍV MEGEMLÉKEZÉS

- 2017. október 24. BOLYAI EREDMÉNYHIRDETÉS

- 2017. október 25. ELZÁRKÓZÁSI GYAKORLAT ( KATASZTRÓFAVÉDELMI GYAKORLAT)

- 2017. október 27. ÍRÓ OLVASÓ TALÁLKOZÓ A KÖNYVTÁRBAN

Hunyadi | Megtekintések száma: 329 | Dátum: 2017-10-06 | Hozzászólások (0)

A Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat újabb sikeres hagyományt indított útjára a tavalyi esztendőben. Felhívással fordult a térség általános és közép iskoláiban németül tanuló ifjúsághoz, hogy válasszanak egy német költőt és versét adják elő németül és magyarul is.

A rendezvényhez kapcsolódott egy képzőművészeti kiállítás is, amelynek keretében a gyerekek által elmondott versekhez készítettek illusztrációkat. A kiállításra Sajószentpéter és Ózd általános iskolásai küldték el alkotásaikat, amelyek a legkülönbözőbb technikákkal készültek.

A rendezvényt a Freedance 2000 tánccsoport nemzetiségi tánca nyitotta meg. Majd következtek a szavalók, akik Ózdról, Miskolcról, Kazincbarcikáról, Sárospatakról, Sátoraljaújhelyből, Hercegkútról és természetesen Sajószentpéterről érkeztek. A tanulók német költők verseit mutatták be német nyelven, de hogy a hallgatóság is élvezni tudja a verseket, ezért magyar fordításban is előadták őket. 

Iskolánkat a következő tanulók képviselték a versünnepen:

Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola

Móra Ferenc Tagiskola Felkészítő tanár: Román Péterné

 

1.Cafik Tímea 4.o --Josef Guggenmos: Der Regenbogen

2.Sós Vivien 4.o -- Peter Hacks: Der Drachen

3.Kovács Jázmin 4.o – Imela Brender:Wir

4.Ruszó Jázmin 4.o – Walter Maringer: April! April!

5.Molnár Evelin 5.o – Wilhelm Busch: Die Affen

6.Kuttor Dominik 5.o – Wilhelm Busch: A majmok

7.Liktor Netta 8.o – Wilhelm Busch: Der Wetterhahn

8.Pokoraczki Petra Lotti 8.o – Wilhelm Busch: A szélkakas

9.Lestár Kornélia Virág 8.o – Friedrich Nietzsche: Der Wanderer

10.Sipos Evelein Dzsenifer 8.o --- Friedrich Nietzsche: A vándor

 

 

 

 

 

Móra | Megtekintések száma: 457 | Dátum: 2017-06-07

https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/FTH_jelveny.png

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT A HUNYADIBAN

 

A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola Hunyadi Mátyás Tagiskolája regisztrált az országosan meghirdetett fenntarthatósági témahét projektbe. Az esemény lebonyolítására április 24-28. között került sor. A modulterveket az országosan ajánlott témákhoz dolgoztuk ki.

Alsó tagozat: Csepp a tengerben. – A tiszta vizekért.

Felső tagozat: Táplálkozz tudatosan. – Egészséges étkezés, élelemgazdálkodás.

A kicsik a vizek tisztaságának megőrzését, Magyarország „ víz kincseinek” megismerését helyezték a középpontba. A feldolgozás sokoldalú, az élményszerzésre, tevékenykedtetésre alapozott volt. Plakátkészítés, kísérletezés, élőkép és szabadtéri Magyarország térkép készítése voltak a legnépszerűbb feladatok.

Az 5-8. évfolyamosok egészségtudatos étterem létrehozását kapták feladatnak. A kreativitásukat, fantáziájukat, esztétikai érzéküket is fejleszteni kívántuk az egészséges táplálkozásról, élelemgazdálkodásról nyújtott ismeretszerzésen kívül. A záró napon berendezték az éttermüket, elkészítették az étlapjuk egyik fogását és vendégül látták iskolatársaikat.

 

 

Hunyadi | Megtekintések száma: 310 | Dátum: 2017-05-03 | Hozzászólások (0)

"Utazás a Föld körül" címet adtuk április havi projektünknek, melyet a tavaszi szünet utáni napokban tartottunk iskolánkban.

19-én rendhagyó tanítási órák keretében környezetvédelmi és csillagászati ismeretekkel gazdagítottuk tanulóinkat. A játékos feladatokat főképp csoportmunkák keretében oldottuk meg: tesztek, memóriajátékok, kirakók, színezők, filmnézések, plakátkészítés, daltanulás, használtelem-gyűjtés, stb. Előzetes feladatként az osztályok tablót készítettek, melynek "Helyünk a Világegyetemben" címet adtunk. A kiállítás az aulában tekinthető meg. A nap fénypontját az Utazó Planetárium előadásai adták, ahol is tanulóink a csillagokkal, a bolygókkal, valamint a Naprendszerünkkel ismerkedhettek meg. Az előadások megvalósításához jelentős anyagi támogatást nyújtott a helyi Lengyel- és Német Nemzetiségi Önkormányzat, mely gesztusért nagyon hálásak vagyunk és köszönjük szépen a támogatást!

Iskolánk is csatlakozott az "Énekelj a Földért!" csapataihoz, így április 21-én délelőtt minden tanulónkkal együtt gyújtottunk gyertyát és énekeltük közösen Bagdi Bella és az Oscar-díjas Mindenki kórussal a Föld-napi országos dalt.

Reméljük, hogy a projektnapok élményei közelebb vitték tanulóinkat a környezettudatos-életmódhoz és hogy ezzel mi is tettünk egy keveset éltető bolygónk, a Föld védelméért :)

 Több képet iskolánk Facebookos oldalán  láthatunk.

Móra | Megtekintések száma: 354 | Dátum: 2017-04-28

HUNYADI MÁTYÁS TAGISKOLA ÁPRILISI ESEMÉNYEI

- Április 03.     Nyílt nap

- Április 10.     Zakhar - Gallai Szavalóverseny

- Április 11. Nyuszi buli

- Április 12. Nevelési értekezlet (Tanítás nélküli nap)

- Április 20. Fogadó nap

- Április 23-26. Határtalanul pályázat keretében (7.o ) utazás Szlovákiába

- Április 24-28. Fenntarthatósági témahét

 

Hunyadi | Megtekintések száma: 349 | Dátum: 2017-04-21 | Hozzászólások (0)

Közönség elé kiállni, a közönségnek beszélni nem könnyű feladat még akkor sem, ha azt a verset, prózát már az osztályteremben sokszor elmondtuk. Sokaknak nehézséget okoz a szereplés még anyanyelvünkön is, nem még akkor, ha mindezt idegen nyelven kell elmondani. S talán éppen ezért olyan népszerű rendezvény a Szendrőben már tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő „Meséljünk és játsszunk németül!” fesztivál, amely lehetőséget biztosít sok-sok gyereknek a szereplésre idegen nyelven, németül. A fesztivál szervezői: a szendrői általános iskola és a helyi német kisebbségi önkormányzat azzal a céllal hozták létre ezt a fesztivált, hogy a közös játék, ének, tánc segítségével a gyerekek német nyelvi kommunikációs készségét fejlesszék, a tanulók megismerjék és közelebb kerüljenek a német kultúrához. Iskolánk tanulói is évről évre visszatérő szereplői a fesztiválnak. A szereplők egymást biztatva lépnek színpadra, és talán az előző csoport jó szereplése is ösztönzi őket: én is meg tudom csinálni, én is el tudom mondani. A műsorszámok most is nagyon változatosak voltak, de a téma közös volt: a tavasz bemutatása versek, dalok, jelenetek, színdarabok és táncok segítségével. Városunkat közel 25 tanuló képviselte ezen a rendezvényen. A Mórásokat egy negyedikesekből és hatodikosokból álló lelkes csapat képviselte, akik vidám tavaszi versek, dalok és tánc segítségével hozták közelebb a várva várt tavaszt. A Freedance tánccsoport táncosai pedig keringőjükért és egyéni latin bemutatójukért kaptak hatalmas tapsot. A zsűri elnöke elismerően nyilatkozott a gyerekek szerepléséről, és minden fellépőt nyertesnek nevezett, hiszen a memoriterek, a dalok, versek megtanulása és előadása az első fontos lépés az idegen nyelvi kommunikáció elsajátításában. Köszönet a gyerekeknek, akik a napi tanulás mellett készültek a fesztiválra, és a játék helyett tanultak.

A zsűri értékelése és dicsérő szavai után több gyerek is lelkesen kérdezte, hogy ugye, jövőre is eljövünk. Köszönettel tartozunk a Sajószentpéteri Német Kisebbségi Önkormányzatnak, aki évről évre biztosítja a fellépő tanulók utaztatását.

 

Román Péterné német nyelv tanár

 

Móra | Megtekintések száma: 369 | Dátum: 2017-03-30

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

Iskolánk ettől a tanévtől bevezette a projekt hónapokat, ami azt jelenti, hogy minden hónapban kijelöltünk eseményeket, amiket a projektpedagógia módszereivel teszünk változatosabbá, élményszerűbbé, megfoghatóbbá tanulóink számára.

Ennek szellemében 2017. március 14-én rendhagyó, ünnepi töltetű foglalkozásokat tartottunk tanulóinknak. A projektnap koordinátori feladatait Román Péterné és Maklárné Bíró Krisztina kolléganők látták el.

Tanulóink részt vehettek szellemi és ügyességi játékokon, kézműves és tánc foglalkozásokon. Készíthettek huszár csákót, kokárdát.Toborzókat, huszár dalokat énekelhettek ritmushangszeres kísérettel, néptáncoltak, történelmi TOTO-n mérhették össze tudásukat, a magyar nyelv és írás rejtelmeibe nyerhettek betekintést, ügyességi feladatokban mérhették össze erejüket. 

A napot színesítette a tanulók és kollégák korhű öltözeteinek bemutatója.

Képes beszámolónkat iskolánk Facebookos oldalán tekinthetik meg.

Móra | Megtekintések száma: 374 | Dátum: 2017-03-15 | Hozzászólások (0)

Hunyadi napok

2017. március 1-jén tagiskolánk által megrendezésre került Hunyadi napok versenyeire idén is neveztünk tanulóinkkal, akik rajzpályázaton, alsós és felsős műveltségi, történelmi vetélkedőn vehettek részt.

A rajzpályázaton két alsós tanulónk kategóriájában II-II. helyezést ért el: Kiss Dorina 1.a, illetve Molnár Krisztián 4.b osztályos tanulónk.

Az alsó tagozatosok Mátyás királyról szóló csapatversenyében I., illetve IV. helyezést sikerült elérnünk. A győztes csapat tagjai: Török Viktória és Román Károly 3.b, illetve Lakatos János és Tóth Márkus 4.b osztályos tanulók. Felkészítő nevelőik: Károlyiné Fazekas Ágnes és Molnár Ildikó voltak.

A felső tagozatosok vetélkedője nehezebbnek bizonyult, de így is büszkék vagyunk a IV. és VI: helyezésükre!

Gratulálunk a versenyzőknek és az őket felkészítő kollégáknak!

Képes beszámoló a versenyről iskolánk Facebookos oldalán látható.

Móra | Megtekintések száma: 483 | Dátum: 2017-03-15 | Hozzászólások (0)

- Február 03. Curie matematika verseny (megyei)

- Február 03. Felsős farsang

- Február 10. Farsangi játszóház

- Február 17. Megyei Zrínyi matematika vetélkedő

- Február 18. Curie környezetvédelmi vetélkedő (körzeti)

- Február 24. Alsós farsang

- Február 25. Curie kémia verseny (körzeti)

- Február 27. Témanap(felső tagozat) Európa fővárosai

- Február 28. Témanap (alsó tagozat) Mátyás király udvarában

 

Hunyadi | Megtekintések száma: 333 | Dátum: 2017-02-16 | Hozzászólások (0)

<