Főoldal » Hirdetőtábla » Móra

Hírdetések a kategóriában: 26
Összes látható hirdetés: 1-10
Oldalak: 1 2 3 »


Sorbarendezés: Dátum szerint · Megnevezés szerint · Értékelés szerint · Hozzászólások szerint · Megtekintések szerint

A Sajószentpéteri Német Nemzetiségi Önkormányzat újabb sikeres hagyományt indított útjára a tavalyi esztendőben. Felhívással fordult a térség általános és közép iskoláiban németül tanuló ifjúsághoz, hogy válasszanak egy német költőt és versét adják elő németül és magyarul is.

A rendezvényhez kapcsolódott egy képzőművészeti kiállítás is, amelynek keretében a gyerekek által elmondott versekhez készítettek illusztrációkat. A kiállításra Sajószentpéter és Ózd általános iskolásai küldték el alkotásaikat, amelyek a legkülönbözőbb technikákkal készültek.

A rendezvényt a Freedance 2000 tánccsoport nemzetiségi tánca nyitotta meg. Majd következtek a szavalók, akik Ózdról, Miskolcról, Kazincbarcikáról, Sárospatakról, Sátoraljaújhelyből, Hercegkútról és természetesen Sajószentpéterről érkeztek. A tanulók német költők verseit mutatták be német nyelven, de hogy a hallgatóság is élvezni tudja a verseket, ezért magyar fordításban is előadták őket. 

Iskolánkat a következő tanulók képviselték a versünnepen:

Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola

Móra Ferenc Tagiskola Felkészítő tanár: Román Péterné

 

1.Cafik Tímea 4.o --Josef Guggenmos: Der Regenbogen

2.Sós Vivien 4.o -- Peter Hacks: Der Drachen

3.Kovács Jázmin 4.o – Imela Brender:Wir

4.Ruszó Jázmin 4.o – Walter Maringer: April! April!

5.Molnár Evelin 5.o – Wilhelm Busch: Die Affen

6.Kuttor Dominik 5.o – Wilhelm Busch: A majmok

7.Liktor Netta 8.o – Wilhelm Busch: Der Wetterhahn

8.Pokoraczki Petra Lotti 8.o – Wilhelm Busch: A szélkakas

9.Lestár Kornélia Virág 8.o – Friedrich Nietzsche: Der Wanderer

10.Sipos Evelein Dzsenifer 8.o --- Friedrich Nietzsche: A vándor

 

 

 

 

 

Móra | Megtekintések száma: 323 | Dátum: 2017-06-07

"Utazás a Föld körül" címet adtuk április havi projektünknek, melyet a tavaszi szünet utáni napokban tartottunk iskolánkban.

19-én rendhagyó tanítási órák keretében környezetvédelmi és csillagászati ismeretekkel gazdagítottuk tanulóinkat. A játékos feladatokat főképp csoportmunkák keretében oldottuk meg: tesztek, memóriajátékok, kirakók, színezők, filmnézések, plakátkészítés, daltanulás, használtelem-gyűjtés, stb. Előzetes feladatként az osztályok tablót készítettek, melynek "Helyünk a Világegyetemben" címet adtunk. A kiállítás az aulában tekinthető meg. A nap fénypontját az Utazó Planetárium előadásai adták, ahol is tanulóink a csillagokkal, a bolygókkal, valamint a Naprendszerünkkel ismerkedhettek meg. Az előadások megvalósításához jelentős anyagi támogatást nyújtott a helyi Lengyel- és Német Nemzetiségi Önkormányzat, mely gesztusért nagyon hálásak vagyunk és köszönjük szépen a támogatást!

Iskolánk is csatlakozott az "Énekelj a Földért!" csapataihoz, így április 21-én délelőtt minden tanulónkkal együtt gyújtottunk gyertyát és énekeltük közösen Bagdi Bella és az Oscar-díjas Mindenki kórussal a Föld-napi országos dalt.

Reméljük, hogy a projektnapok élményei közelebb vitték tanulóinkat a környezettudatos-életmódhoz és hogy ezzel mi is tettünk egy keveset éltető bolygónk, a Föld védelméért :)

 Több képet iskolánk Facebookos oldalán  láthatunk.

Móra | Megtekintések száma: 231 | Dátum: 2017-04-28

Közönség elé kiállni, a közönségnek beszélni nem könnyű feladat még akkor sem, ha azt a verset, prózát már az osztályteremben sokszor elmondtuk. Sokaknak nehézséget okoz a szereplés még anyanyelvünkön is, nem még akkor, ha mindezt idegen nyelven kell elmondani. S talán éppen ezért olyan népszerű rendezvény a Szendrőben már tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő „Meséljünk és játsszunk németül!” fesztivál, amely lehetőséget biztosít sok-sok gyereknek a szereplésre idegen nyelven, németül. A fesztivál szervezői: a szendrői általános iskola és a helyi német kisebbségi önkormányzat azzal a céllal hozták létre ezt a fesztivált, hogy a közös játék, ének, tánc segítségével a gyerekek német nyelvi kommunikációs készségét fejlesszék, a tanulók megismerjék és közelebb kerüljenek a német kultúrához. Iskolánk tanulói is évről évre visszatérő szereplői a fesztiválnak. A szereplők egymást biztatva lépnek színpadra, és talán az előző csoport jó szereplése is ösztönzi őket: én is meg tudom csinálni, én is el tudom mondani. A műsorszámok most is nagyon változatosak voltak, de a téma közös volt: a tavasz bemutatása versek, dalok, jelenetek, színdarabok és táncok segítségével. Városunkat közel 25 tanuló képviselte ezen a rendezvényen. A Mórásokat egy negyedikesekből és hatodikosokból álló lelkes csapat képviselte, akik vidám tavaszi versek, dalok és tánc segítségével hozták közelebb a várva várt tavaszt. A Freedance tánccsoport táncosai pedig keringőjükért és egyéni latin bemutatójukért kaptak hatalmas tapsot. A zsűri elnöke elismerően nyilatkozott a gyerekek szerepléséről, és minden fellépőt nyertesnek nevezett, hiszen a memoriterek, a dalok, versek megtanulása és előadása az első fontos lépés az idegen nyelvi kommunikáció elsajátításában. Köszönet a gyerekeknek, akik a napi tanulás mellett készültek a fesztiválra, és a játék helyett tanultak.

A zsűri értékelése és dicsérő szavai után több gyerek is lelkesen kérdezte, hogy ugye, jövőre is eljövünk. Köszönettel tartozunk a Sajószentpéteri Német Kisebbségi Önkormányzatnak, aki évről évre biztosítja a fellépő tanulók utaztatását.

 

Román Péterné német nyelv tanár

 

Móra | Megtekintések száma: 253 | Dátum: 2017-03-30

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

Iskolánk ettől a tanévtől bevezette a projekt hónapokat, ami azt jelenti, hogy minden hónapban kijelöltünk eseményeket, amiket a projektpedagógia módszereivel teszünk változatosabbá, élményszerűbbé, megfoghatóbbá tanulóink számára.

Ennek szellemében 2017. március 14-én rendhagyó, ünnepi töltetű foglalkozásokat tartottunk tanulóinknak. A projektnap koordinátori feladatait Román Péterné és Maklárné Bíró Krisztina kolléganők látták el.

Tanulóink részt vehettek szellemi és ügyességi játékokon, kézműves és tánc foglalkozásokon. Készíthettek huszár csákót, kokárdát.Toborzókat, huszár dalokat énekelhettek ritmushangszeres kísérettel, néptáncoltak, történelmi TOTO-n mérhették össze tudásukat, a magyar nyelv és írás rejtelmeibe nyerhettek betekintést, ügyességi feladatokban mérhették össze erejüket. 

A napot színesítette a tanulók és kollégák korhű öltözeteinek bemutatója.

Képes beszámolónkat iskolánk Facebookos oldalán tekinthetik meg.

Móra | Megtekintések száma: 272 | Dátum: 2017-03-15 | Hozzászólások (0)

Hunyadi napok

2017. március 1-jén tagiskolánk által megrendezésre került Hunyadi napok versenyeire idén is neveztünk tanulóinkkal, akik rajzpályázaton, alsós és felsős műveltségi, történelmi vetélkedőn vehettek részt.

A rajzpályázaton két alsós tanulónk kategóriájában II-II. helyezést ért el: Kiss Dorina 1.a, illetve Molnár Krisztián 4.b osztályos tanulónk.

Az alsó tagozatosok Mátyás királyról szóló csapatversenyében I., illetve IV. helyezést sikerült elérnünk. A győztes csapat tagjai: Török Viktória és Román Károly 3.b, illetve Lakatos János és Tóth Márkus 4.b osztályos tanulók. Felkészítő nevelőik: Károlyiné Fazekas Ágnes és Molnár Ildikó voltak.

A felső tagozatosok vetélkedője nehezebbnek bizonyult, de így is büszkék vagyunk a IV. és VI: helyezésükre!

Gratulálunk a versenyzőknek és az őket felkészítő kollégáknak!

Képes beszámoló a versenyről iskolánk Facebookos oldalán látható.

Móra | Megtekintések száma: 350 | Dátum: 2017-03-15 | Hozzászólások (0)

A Lévay József Városi Könyvtár szervezésében  2016. november 18-án  került sor a "Fedezzük fel Sajószentpétert" című helytörténeti vetélkedőre, amelyet a Lévay napok keretében rendeztek meg általános iskolások számára. A vetélkedőn  a három fős csapatok izgalmas feladatok megoldásán keresztül ismerték meg a város nevezetességeit és Lévay József életének főbb állomásait és mérhették össze tájékozottságukat.
Csapataink is jól szerepeltek:

5. hely EPICHIT  

1. hely MÓRAI ZIZIK 

Gratulálunk Nekik!

Móra | Megtekintések száma: 252 | Dátum: 2016-11-21

A hagyományok, a szellemi és kulturális örökségek csak úgy maradhatnak fenn, ha évről évre eljátsszuk, elmondjuk, előadjuk őket. Ezért határoztuk el, hogy az idei tanévben a jeles napokat egy kicsit közelebb hozzuk a tanulókhoz, méghozzá úgy, hogy ne csak szemlélői, hanem aktív szereplői legyenek a programnak. Szent Márton élete nemcsak a magyar, de a német hagyománykör szerves része is. Mivel iskolánkban a tanulók egy része németet is tanul ezért a jeles naphoz kapcsolódó hagyományokat németül és magyarul is feldolgoztuk.

A téma feldolgozása több tantárgyhoz is kapcsolódott, rajz, ének, olvasás, német. Az előkészületeket a bemutató követte, ahol minden osztály egy rövid produkcióval mutatkozott be és bemutatásra kerültek a dekorációk is. A nyolcadikosok magyarul és németül bemutatták Szent Márton életét, a hatodikosok egy jelenetben dolgozták fel Márton és a koldus történetét, a hetedikesek németül versben mondták el ugyanezt a történetet. Az ötödikesek német versei már a másik legendához kapcsolódott, arról meséltek hogyan árulták el a ludak Mártont. Az elsősök egy ludas tánccal a harmadikosok egy játékkal készültek, amit magyarul is bemutattak. A negyedikesek kánonban énekeltek a ludakról. A németesekkel igyekeztünk azt a hangulatot megteremteni, amit a német gyerekek is átélhetnek a lámpás felvonuláson. Dalokat énekeltünk és táncoltunk a lámpással, majd elvonuláskor minden osztálynak adtunk egy lámpást, hogy ők vigyék tovább és őrizzék a szeretet fényét. 

      

Móra | Megtekintések száma: 296 | Dátum: 2016-11-14

Mesemondó versenyen jártunk

 

A Lévay József Városi Könyvtár mesemondó versenyt hirdetett október 3-ra, amelyen iskolánkból 11 alsós tanuló vett részt. A gyerekek szorgalmasan készültek a mesékkel, a pedagógusok szívesen foglalkoztak velük. A zsűri sajnos más véleményen volt, így csak egy Vigaszdíjat sikerült hazahoznunk. Mindenesetre a versenyző gyerekekre iskolánk nagyon büszke, hiszen nálunk ŐK a LEGJOBBAK és csak ez számít!!!

Gratulálunk a következő tanulóknak és az őket felkészítő pedagógusoknak!

1. évfolyam: Kőházi Amanda - Molnárné Jakab Adrienne

                   Kiss Dorina . Tóth Péterné

2. évfolyam: Gál Patrícia, Vattai Vivien Szimonetta, Csáki Dominik - Csillikné Fülöp Gabriella

3. évfolyam: Török Viktória, Román Károly, Bajnok Bajnok Ariel - Károlyiné Fazekas Ágnes

                   Péter Anna - Geregúr Henrietta

4. évfolyam: Kiss Liliána - Petes Viktória

                   Tóth Márkus - Molnár Ildikó

                   Molnár Ildikó

 

Móra | Megtekintések száma: 453 | Dátum: 2016-10-05 | Hozzászólások (0)

A Kutatók Éjszakáján jártunk

 

Idén első alkalommal szerveztünk tanulmányutat tanulóink részére a Miskolci Egyetem Kutatók Éjszakája programjaira. 

A felhívásunkra sokan jelentkeztek, így hamar megtelt a különbusz, ami a szállításunkról gondoskodott oda-vissza. A 48 tanuló a 4-5-6-7-8. osztályból tevődött össze, akiket hat kolléganőmmel kísértünk a csodákkal, érdekességekkel teli késő délutántól éjszakába nyúló világba. 

A gyerekeknek a legérdekesebb programot a "Szuperhősökkel az anyagtudományban" jelentette, ahol is Pókember, Batman, Superman, Supergirl és Mr.Irdatlan mutatott be érdekes tárgyakat a tudomány világából. A szupehősökkel készíthettek érméket, lávalámpát, mágikus ragacsot, relaxlabdát. Sokan kipróbálták az ólomöntést, a műanyag-öntést, bepillanthattak az ivóvíz analizálási laborjába, vagy akár a tanbányába. A Látványos kémiai kísérletek és az Extrém tüzeléstechnika előadás nagy sikert arattak, így remélhetően sok tanulónk megszerette ezáltal a fizika, kémia tantárgyat :) 

Köszönet a szervezőknek, Kamasinszki Edit és Petes Viktória tanárnőknek, hogy lehetővé tették számunkra ezt a nem mindennapi kirándulást!

Az estéről készült fotókat iskolánk facebookos oldalán is megtekinthetik. (SKLÁI Móra Ferenc Tagiskolája).

Molnár Ildikó

 

 

 

Móra | Megtekintések száma: 761 | Dátum: 2016-10-03 | Hozzászólások (0)

A Magyar Népmese Napja

2016. szeptember 29-én iskolánkban immár 3. alkalommal ünnepelhettük meg a Magyar Népmese Napját. 

Idén is a projektnap három feladattípusba fogta össze tanulóinkat: két új mesével ismerkedhettek meg tanáraik és a digitális táblák segítségével. A mesék játékos feldolgozását az Óriás társasjáték törpéknek követte, ahol is a játékosok interaktív módon adhattak számot tudásukról. A programunk harmadik állomását idén összekötöttük a Magyar Diáksport Napjával, így másnap kerülhetett sor a 7 próbára, vagyis a mesés akadályok leküzdésére, aminek célja a királykisasszony megmentése volt és egy 7 országra szóló lakodalommal (tánccal) záródott.

A program részét képezte a hetekkel korábban meghirdetett rajzpályázat is,1-6. évfolyamos tanulók számára "Mesefa" címmel. Az idén ez a téma kissé nehezebbnek bizonyult, hiszen a tanulók fantáziájára volt bízva a rajzok tartalma. 

Az Óriás társasjáték törpéknek, a 7 próba - mesés akadályok, valamint a rajzpályázat nyertesei oklevelekkel és tárgyjutalmakkal gazdagodhatnak idén is. 

A nap képeit iskolánk facebookos oldalán is láthatjuk (SKLÁI Móra Ferenc Tagiskolája).

 

Molnár Ildikó

                           

 

Móra | Megtekintések száma: 551 | Dátum: 2016-10-03 | Hozzászólások (0)

1-10 11-20 21-26
<