Főoldal » Ökoiskola

Iskolánk idén először csatlakozott a Mozdulj a klímáért! elnevezésű akcióhoz. Az október 5 - 9 között​ lezajló akcióhéten a 4., 5., 6., 7. és 8. osztályos diákok kampányfüzetekben gyűjtötték a zöld mérföldeket attól függően, hogy hányszor jöttek iskolába, illetve mentek haza környezettudatos módon. A matricák  beragasztása mellett néhányan egyéni és csoportos feladatok  megoldásában is részt vettek. Öko képregényeket és szelfiket készítettek, kocsányos tölgyet rajzoltak, és a 6.-7.-8-os tanulók élőképet formáltak a tornateremben. Sajnos ezt a rossz idő miatt a sportpályán nem tudtuk kivitelezni az összes résztvevővel.

 

 

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 589 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-10-16

Az idei tanévben ismét útra keltünk a perkupai madárgyűrűző táborba. Az idő csodálatos volt, szikrázó napsütésben töltöttük a napot. 47 felső tagozatos diák és 2 pedagógus vágott neki a Bódva-völgyi tanösvénynek, amelyen sokszor csak araszolni tudtunk a sártenger szélén, de ez csak megalapozta jókedvünket. A táborban madárgyűrűzéssel kezdtük a programot. A csúz, a meggyvágó és a királyka mellett többféle énekes kis madarat láthattunk. Végignéztük, ahogy megvizsgálták, megmérték, majd meggyűrűzték és végül szabadon engedték őket. Nagyon sok érdekes információval gazdagodtunk nemcsak a madarakkal, de a madarak téli etetésével kapcsolatban is. Ezután elindultunk a befogó hálókhoz és néhányat mi magunk gyűjtöttünk be. A program legizgalmasabb pontja az volt, amikor sikerült két jégmadarat is felfedezni a patak felett kifeszített hálóban. Igazán szerencsések voltunk, hogy két gyönyörű madarat tudtunk élőben megcsodálni. Október 19-én az alsó tagozatos tanulók indulnak majd erre az igazán izgalmas és kalandos kirándulásra.

2015. október 01.   

 

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 709 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-10-16

Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság

a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve,

2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából  „VERSengő ürgeképek” címmel ürge-vers illusztrációs és„Ürgefüttyök” címmel rövid („egyperces”) esszéíró pályázatot hirdet.

„Ninini: Ott az ürge, Hű, mi fürge, Mint szalad! Pillanat, S odabenn van, Benn a lyukban.” – írta Petőfi Sándor majd’ kétszáz éve. És az ürge – a versbéli ürge legalább is – azóta sem nagyon bújt a felszínre és mutatta meg magát, hiszen alig-alig született irodalmi alkotás ez időszak alatt, melynek témája a „pajkos ürge” lenne. Most azonban a Vadonleső „Év emlőse” kezdeményezésére egész kolóniányi ürgevers bukkant felszínre: több mint tíz, kortársköltőnk által írt ürgeverssel gaz ... Tovább »

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 873 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-28

Április 25-én, szombaton iskolánk 21 tanulója, 9 pedagógusa és családtagjaik vettek részt a 15. jubileumi Vitézlő túrán. Ki először, ki már rutinos visszajáróként. Az időjárás csodálatos, napos idővel ajándékozott meg minket, a gyerekek izgatottan várták a túrát, mert akkor még nem sejtették mi vár rájuk. Nagy lendülettel, boldogan vágtunk neki a 19 km-es távnak, de ahogy telt az idő és fogyott az erő, egyre fáradtabban haladtunk az olykor bozótos útvonalon, a meredek hegyoldalon, a gyönyörű, páratlan kilátást nyújtó hegytetőn vagy a legnagyobb kihívást nyújtó, hatalmas kövekkel teli patakmederben, ahol egyszer-kétszer a köveken szökdelve jutottunk át a patak másik oldalra. Láttunk békát, gyíkot, búvópatakot, megcsodálhattuk az Ördög-gátat és néhány tanuló önfeledten ugrándozott a patakban mezítláb. Gyönyörű, élményekkel teli napban volt részünk. Habár az utolsó néhány kilométeren már inkább a fagylalt és a lila hagymás zsíros kenyér utáni csillapíthatatlan vágy segített át bennünket, azért annál szebb elismerést nem is kívánhattunk volna, mint amikor egymás után csak azt hallottuk: … ugye jövünk jövőre is? Természetesen. Reméljük még többen.

Jövőre is ott leszünk, Vitézlő!

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 620 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-28

Iskolánk csatlakozott a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség által kiírt Világfák kampányhoz, így először ültethettük el az év fáját, mely 2015-ben a kocsányos tölgy. Büszkék vagyunk arra, hogy az ország közel 40 helyszíne közül a mi iskolánk az egyik, ahol Világfát ültettek és büszkék vagyunk a megújult iskolaudvarra is. Sok kis- és nagy gyermek keze szorgoskodott, hogy az udvar zöldebb, virágosabb legyen. Témanapot tartottunk ezen a napon, melyen a diákok a szelektív hulladékgyűjtésről és a komposztálásról kaptak sok új információt. Az  újonnan megszerzett tudást később vetélkedőn kamatoztathatták mind az alsó és felső tagozaton. Az első és második évfolyam mesén keresztül tanulta meg hogyan gyűjtsük és hasznosítsuk a hulladékot, majd a legkisebbek akadályversenyen, a nagyobbak élő társasjátékban vettek részt. Közben a felső tagozat élvezettel hallgatta és nézte végig a School-Túra című előadást, melyet a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Tanszékének munkatársai tartottak. A hetedikesek egész délelőtt az iskolaudvar szépítésén dolgoztak, a nyolcadikosok pedig Ökomatákat készítettek, melyeknél később a kisebbek játékosan adtak számot a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteikről. A föld napi vetélkedő első helyezettjei (4.b és 5.b osztály) örömmel vették birtokba nyereményüket, egy-egy facsemetét, melyet saját kezűleg ültettek el és gondoznak majd a jövőben. Az alsós osztályok virágokat ültettek, így gyönyörű virágos kertek születtek ... Tovább »

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 659 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-28

Hely: Szendrő

Táv: 15 km

Időpont: 2015. április 24.

Jelentkezési határidő: április 23. 12:00

Költség: 1000 Ft/fő (nevezési díj: 550 Ft+útiköltség)

 

részletek: http://www.szendroitura.hu/vitezlo-tura/2015/

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 613 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-21

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

2015. április 23-án papírgyűjtést szervezünk. A papírokat 7 órától 12 óráig gyűjtjük az udvaron található konténerekbe. 

Jó gyűjtögetést mindenkinek!

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 665 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-21

2015 az évfordulók éve - idén ünnepli 25. évfordulóját a magyarországi Föld napja mozgalom, és ez a 45. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak. Sokat tettünk, de nem eleget - ezért is volt 2014 az eddigi legmelegebb év a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta. 2015 a talaj és a fény nemzetközi éve. Egyik nélkül sem élhetünk. Talaj és fény nélkül nincs élelmünk.

Mit tehetsz? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszon- növényeket, komposztálj, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, készétel helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, az egészségnek.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

Cselekedj Te is!

 

... Tovább »

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 629 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-21

A Föld órája magyar honlapja

A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, melyet a WWF hívott életre, hogy megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják ki és le egy órára a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseket.

A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából. Ekkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. Azóta globális klímavédelmi akcióvá nőtte ki magát az esemény. Több száz ország, és számos híresség áll ki a WWF klímavédelmi törekvései mellett. Olyan nevezetességek sötétülnek el, mint például a pekingi Tiltott Város, a római Trevi Kút, az egyiptomi piramisok, a párizsi Eiffel torony és a Notre Dame, és lekapcsolják a világ legmagasabb épületeinek fényeit is. 2008-ben vált nemzetközivé a kezdeményezés. Ebben az évben csatlakozott Magyarország is né ... Tovább »
Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 741 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-03-25

Iskolánk tanulóinak versenysorozatot hirdetünk, mely a Víz világnapjától (márc.22.) a Föld világnapjáig (ápr. 22.) tart. Három hét alatt három versenyfeladatot kell megoldaniuk, melyek az ez idő alatt ünnepelt jeles napokat ölelik fel.

Az 1. forduló (márc.23-27.) a Víz világnapját és a Meteorológiai világnapot, a 2. forduló (márc.30.-ápr. 10.)az Űrhajózás világnapját és a Csillagászat világnapját, a 3. forduló (ápr.13-17.) a Föld napját dolgozza fel különböző feladatokkal.

A verseny eredményének kihirdetésére a Föld napján kerül sor.

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 559 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-03-25

1 2 »
<