Főoldal » Hirdetőtábla » Móra

A ZENE VILÁGNAPJÁRA EMLÉKEZÜNK
Információ | 2014-09-30, 10:37 AM

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."
Kodály Zoltán

 

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin, világhírű hegedűművész kezdeményezésre 1975-ben emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára.

 „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” – mondta Menuhin.

Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Most, a Zene világnapján akár aktív művelői, akár passzív élvezői vagyunk ennek az isteni adománynak, gondoljunk azokra, akik énekelnek, muzsikálnak, tanítanak belső igényességük által, természetes emberi vággyal.

 

Ebből a célból emlékezünk meg mi is aznap énekszóval, zeneszóval, a Móra Ferenc Tagiskolában erre a jeles napra.

 

 

Molnár Ildikó

 

Hozzáadta:: Gábor |
Megtekintések száma: 159 | Érvényessége: 2014-10-30 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
<