Főoldal » 2015 » Április » 28

Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság

a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve,

2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából  „VERSengő ürgeképek” címmel ürge-vers illusztrációs és„Ürgefüttyök” címmel rövid („egyperces”) esszéíró pályázatot hirdet.

„Ninini: Ott az ürge, Hű, mi fürge, Mint szalad! Pillanat, S odabenn van, Benn a lyukban.” – írta Petőfi Sándor majd’ kétszáz éve. És az ürge – a versbéli ürge legalább is – azóta sem nagyon bújt a felszínre és mutatta meg magát, hiszen alig-alig született irodalmi alkotás ez időszak alatt, melynek témája a „pajkos ürge” lenne. Most azonban a Vadonleső „Év emlőse” kezdeményezésére egész kolóniányi ürgevers bukkant felszínre: több mint tíz, kortársköltőnk által írt ürgeverssel gaz ... Tovább »

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 466 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-28

Április 25-én, szombaton iskolánk 21 tanulója, 9 pedagógusa és családtagjaik vettek részt a 15. jubileumi Vitézlő túrán. Ki először, ki már rutinos visszajáróként. Az időjárás csodálatos, napos idővel ajándékozott meg minket, a gyerekek izgatottan várták a túrát, mert akkor még nem sejtették mi vár rájuk. Nagy lendülettel, boldogan vágtunk neki a 19 km-es távnak, de ahogy telt az idő és fogyott az erő, egyre fáradtabban haladtunk az olykor bozótos útvonalon, a meredek hegyoldalon, a gyönyörű, páratlan kilátást nyújtó hegytetőn vagy a legnagyobb kihívást nyújtó, hatalmas kövekkel teli patakmederben, ahol egyszer-kétszer a köveken szökdelve jutottunk át a patak másik oldalra. Láttunk békát, gyíkot, búvópatakot, megcsodálhattuk az Ördög-gátat és néhány tanuló önfeledten ugrándozott a patakban mezítláb. Gyönyörű, élményekkel teli napban volt részünk. Habár az utolsó néhány kilométeren már inkább a fagylalt és a lila hagymás zsíros kenyér utáni csillapíthatatlan vágy segített át bennünket, azért annál szebb elismerést nem is kívánhattunk volna, mint amikor egymás után csak azt hallottuk: … ugye jövünk jövőre is? Természetesen. Reméljük még többen.

Jövőre is ott leszünk, Vitézlő!

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 295 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-28

Iskolánk csatlakozott a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség által kiírt Világfák kampányhoz, így először ültethettük el az év fáját, mely 2015-ben a kocsányos tölgy. Büszkék vagyunk arra, hogy az ország közel 40 helyszíne közül a mi iskolánk az egyik, ahol Világfát ültettek és büszkék vagyunk a megújult iskolaudvarra is. Sok kis- és nagy gyermek keze szorgoskodott, hogy az udvar zöldebb, virágosabb legyen. Témanapot tartottunk ezen a napon, melyen a diákok a szelektív hulladékgyűjtésről és a komposztálásról kaptak sok új információt. Az  újonnan megszerzett tudást később vetélkedőn kamatoztathatták mind az alsó és felső tagozaton. Az első és második évfolyam mesén keresztül tanulta meg hogyan gyűjtsük és hasznosítsuk a hulladékot, majd a legkisebbek akadályversenyen, a nagyobbak élő társasjátékban vettek részt. Közben a felső tagozat élvezettel hallgatta és nézte végig a School-Túra című előadást, melyet a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Tanszékének munkatársai tartottak. A hetedikesek egész délelőtt az iskolaudvar szépítésén dolgoztak, a nyolcadikosok pedig Ökomatákat készítettek, melyeknél később a kisebbek játékosan adtak számot a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteikről. A föld napi vetélkedő első helyezettjei (4.b és 5.b osztály) örömmel vették birtokba nyereményüket, egy-egy facsemetét, melyet saját kezűleg ültettek el és gondoznak majd a jövőben. Az alsós osztályok virágokat ültettek, így gyönyörű virágos kertek születtek ... Tovább »

Kategória: Ökoiskola | Megtekintések száma: 330 | Hozzáadta:: Gábor | Dátum: 2015-04-28

<